Gezond tandvlees heeft een mooie roze kleur en omringt de tanden en kiezen stevig. Het vertoont geen bloedingen tijdens het poetsen of eten.
Wat is gingivitis?
Gingivitis, ofwel een ontsteking van het tandvlees, is te herkennen aan een rode, gezwollen en soms pijnlijke toestand van het tandvlees. Het bloedt vaak tijdens het poetsen of bij het eten. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak, de kleverige laag die achterblijft na het eten of drinken. Wanneer tandplak niet goed wordt verwijderd, raakt het tandvlees geïrriteerd en reageert het lichaam met een ontstekingsreactie. Dit zorgt voor zwelling en een verhoogde bloedtoevoer naar het tandvlees. Als gingivitis niet wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot parodontitis.
Wat is parodontitis?
Wanneer de ontsteking zich verder uitbreidt, kan het tandvlees zich terugtrekken van de tanden en kiezen, waardoor er ruimte ontstaat waarin tandplak zich opnieuw ophoopt. De ontsteking kan dieper doordringen en de ondersteunende weefsels, zoals de vezels en het kaakbot, beschadigen. Het gevolg is dat de pockets tussen het tandvlees en de tanden dieper worden. Kaakbot dat is afgebroken, herstelt niet vanzelf. Parodontitis kan zorgen voor rood, gezwollen en bloedend tandvlees, evenals terugtrekkend tandvlees waardoor de wortels zichtbaar worden. Dit kan leiden tot verhoogde gevoeligheid bij het poetsen of bij het eten van warme, koude, zoete of zure producten. Een slechte adem of een vieze smaak in de mond kunnen ook tekenen zijn van parodontitis. Omdat pijn vaak ontbreekt, wordt parodontitis vaak pas in een later stadium opgemerkt.
In een gevorderd stadium kunnen losse tanden of kiezen het gevolg zijn. Parodontitis verergert zonder behandeling, waardoor het noodzakelijk is om ingrijpen te zoeken om tandverlies te voorkomen.
Een tandarts of mondhygiënist kan vaststellen of er sprake is van tandvleesontstekingen en de ernst hiervan. In overleg wordt er een passend behandelplan opgesteld.